Sprogkurser for nye svendborgensere

<iframe src=”https://player.vimeo.com/video/381779122″ width=”640″ height=”480″ frameborder=”0″ allow=”autoplay; fullscreen” allowfullscreen></iframe>

I 70’erne kom »De Røde« til Svendborg med Klostermoster, Den røde Højskole og Rødstrømpernes »Stormen på Plydsen i 1972«. I denne tid oplever vi den næste bølge af indvandrere omme fra udkantsbyen ved Svenskekysten. De søger en bedre tilværelse, og skaber ikke blot et boligboom, men hjælper også vi indfødte med at holde frit udsyn til de mentale lofter. 

Fortroppen har allerede etableret sig og modtager undervisning i »Fynsk for Begyndere« i vore digitale skolestuer. Når de nye førstegenerations indvandrere – efter en periode på tålt ophold – har lært at udtale »det går aller’«, får de ved en højtidelig ceremoni tildelt »SvendborgPasset«. Prøv selv om du kan klare udfordringerne på www.svendborgpasset.dk.

Med indfødsret fra 1942, samt et halvt århundrede som journalist, er undertegnede tolk i modtageklasserne. Min baggrund fra 54 lokalhistoriske bøger og publikationer samt flere hundrede foredrag, kommer også de indfødte stammer til gode i »Lyden af Svendborg«.

Her kan indvandrere og indfødte høre fortællinger fra det ydmyge liv bag købstadens mure, samt fra mine 300 klummer. De første blev bragt i Fyens Stiftstidende i en ubrudt række over 150 søndage fra 2005 til 2007 under navnet »Bekkers By«. Men da Tanten omme i Odense blev jaloux over det lystige liv i Svendborg, overtog Ugeavisen Svendborg mine klummer. Hos Michael Thorbjørnsen blev det ligeledes til en ubrudt række på 150 fortællinger.

I 2014 etablerede jeg til støtte for mine bogudgivelser Facebookgruppen SvendborgHistorier, der efter fem år har rundet 10.800 individuelt godkendte brugere, alle med relation til Svendborg.

8 + 6 =