Det sydfynske Øhav



På vej mod Det sydfynske Sommerøhav
Her kommer en artikelserie om »Livet, der var engang« i Det sydfynske Øhav. Artiklerne er baseret på mine bøger og research over udviklingen i øhavet. En umådelig trist historie om samfundet, der gennem et halvt århundrede i realiteternes verden har ført en nådesløs krig mod de små samfund.
Som vælgermasse er de for små og derfor uden betydning. Og i medieverdenen eksiterer de kun i skolernes sommerferie. Da med hjertegribende fortællinger, hvor kendisser tager på sommertogt og lader sig forevige sammen med de indfødte.
Men det er snart slut med den slags reportager fra de otte beboede øer i Det sydfynske Øhav. Èn efter én affolkes de, og kommer som regel kun i medierne, når rigmænd køber deres eget lile paradis.
Engang var de fleste øer i Ristinge Nor beboet. Det samme med Store Egholm, Halmø og Hjelmshoved. Men i 2020 er der kun to beboere på Hjortø og tre på Birkholm. Skarø er hjem for under 20 fastboende og på Drejø er antallet faldet drastisk til under 50.
Ved forrrige årtusindskifte boede der omkring 1.000 i Drejø Sogn, bestående af Drejø, Skarø, Hjortø, Birkholm og Hjelmshoved.
Det kirkelige sogn blev dannet i 1532 efter en drukneulykke, Den skete, da en eskadre af smakkejoller sejlede til øhavets eneste kirke i Ærøskøbing. Hele det store selskab, på vej til barnedåb, omkom. Tre år efter blev der, ved kongelig bevilling, påbegyndt opførelse af en kirke på Drejø. Den indviedes året før reformationen i 1536.
I 1555 fik det kirkelige sogn, om man så må sige, en tvilling da Drejø Sogn med eget politisk sogneråd blev etableret. Det holdt mere end fire århundreder til kommunalreformen i 1964.
I de senere år er al fokus – og dermed økonomi – lagt på turisme i øhavet. Man har end ikke råd til at være kristne. Præsteembederne på Avernakø og Lyø er nedlagt – og i Drejø Sogn hedder det, at Himmeriget er halveret. Med deltidsstilling til en præst!
Turismens alter er stort og glubsk krævende. Der kaster millioner og atter millioner efter spektakulære, såkaldte turisme-, forsknings- og udviklingsprojekter på småøerne.
Mens det gule lyn »Seahawk« farter rundt til otte øer med 12 passager på EU-, stats- og kommunestøtte, synges der om at bebo de danske øer. Men det er helt ovre i udkantsbyen ved svenskekysten – til landskampe i Idrætsparken.
